Олів’є, мімоза, оселедець під шубою – це, звісно, добре. Але що робити, якщо ви абсолютно не хочете впасти в майонезну кому? Правильно – готувати альтернативні страви.

Розповідаємо, що можна приготувати до новорічного столу, якщо не хочеться банальних радянських салатів із майонезом.

ЗАКУСКИ

Почати новорічне застілля пропонуємо з легких закусок, наприклад, з антіпасті – так в Італії називають асорті закусок, які подають на великому блюді або дерев’яній дошці перед основними стравами.

Також до антіпасті пропонуємо подати закуски-намазки, хлібці, грінки та палички-гріссіні.

Антіпасті

Фото: nobiggie.net
  • кілька видів сиру
  • хамон або прошутто
  • салямі
  • оливки
  • в’ялені томати
  • горішки
  • мед
  • хлібці або солоне печиво
  • виноград
  • сухофрукти

Сир нарізати кубиками або трикутниками. Викласти на блюдо або дерев’яну дошку, поруч викласти інші інгредієнти.

Важливий момент: м’ясну нарізку краще брати вже готову, адже ви навряд чи зможете тонко нарізати ковбасу без спеціального слайсера.

Паштет із карамелізованою цибулею 

Фото: sainsburysmagazine.co.uk

Для паштету:

  • куряча печінка – 0,5 кг
  • морква – 2 шт.
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • сіль, перець за смаком

Для карамелізованої цибулі:

  • синя цибуля – 0,5 кг
  • цукор – 250 г
  • олія – 2 ст. л.
  • сушений чебрець – 2 ч. л.
  • лавровий листочок – 1 шт.
  • червоне сухе вино – 250 мл
  • бальзамічний оцет – 2 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком

Печінку добре промити, прибрати жилки і плівки. Овочі почистити, нарізати, скласти в глибоку пательню. Додати печінку, посолити, поперчити, почекати, поки печінка пустить сік.

Накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати у власному соку хвилин 15-20 (поки печінка і морква не стануть м’якими). Потім перекласти все у блендер, влити сік, який залишиться на пательні після печінки, і збити до однорідної консистенції.

Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Пательню нагріти і змастити олією. Викласти цибулю, смажити, постійно помішуючи, поки цибуля не стане прозорою. Потім додати цукор і добре помішувати до повного його розчинення. Влити вино і бальзамічний оцет, додати чебрець і лавровий лист. Можна додати сіль та перець за смаком. Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати, помішуючи, 15 хвилин. Прибрати лавровий лист і перекласти в банку. Зберігати цибулевий конфітюр у холодильнику. Подавати до паштету або до сиру.

Гуакамоле

Фото: downshiftology.com
  • стигле авокадо – 2 шт.
  • невелика цибулина – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • помідор – 1 шт.
  • перець чилі – за смаком
  • сіль, перець – за смаком
  • лимон – 1 шт.

М’якоть авокадо розім’яти із з сіллю та перцем. Розминати можна виделкою, віничком, товкачкою для пюре, в ступці або подрібнити блендером. Цибулю і часник почистити і дрібно-дрібно нарізати. Помідори нарізати дрібними кубиками. Додати все це до авокадового пюре, присипати перцем чилі, вичавити сік одного лимона і добре перемішати.

Хумус

Фото: resetera.com
  • сухий нут – 200 г
  • тхіна (кунжутна паста) – 2 ст. л.
  • лимон – половинка
  • оливкова олія – 2 ст. л.
  • часник – 2 зубчики
  • мелений тмин – 0,5 ч. л.
  • сіль за смаком
  • мелена паприка – для подачі

Нут залити холодною водою і залишити на ніч (води беріть у співвідношенні 1: 3, тобто утричі більше, ніж нуту).

Вранці злити воду, нут добре промити, перекласти в каструлю, залити чистою водою і варити близько години.

Коли нут стане м’яким, злити з нього рідину в чашку або якусь миску. Нут перекласти у блендер, додати сіль, часник, мелений тмин і кунжутну пасту. Вичавити сік з половинки лимона, влити трохи відвару з нуту. Збити блендером.

Якщо хумус вийшов загустим, додати ще трохи відвару і ще раз збити. Перед подачею полити оливковою олією і посипати меленою паприкою.

САЛАТИ

Салат із грейпфрутом і авокадо

Фото: bourbonandhoney.com
  • грейпфрут – 1 шт.
  • авокадо – 1 шт.
  • мікс салату – 2 жмені
  • цибуля – за бажанням
  • лимон – половинка
  • сіль, перець – за смаком
  • олія – 3 ст. л.

Грейпфрут почистити від шкірки та білих плівок (повинна залишитися тільки рожева м’якоть). Авокадо розрізати навпіл, дістати кісточку і м’якоть, нарізати шматочками. Скласти все в миску, додати мікс салатного листя, сіль і перець. Скропити лимонним соком, заправити олією і добре перемішати.

Салат із куркою каррі та йогуртом

Фото: realfood.tesco.com
  • куряче філе – 2 шт.
  • салат – 1 пучок
  • томати черрі – 250 г
  • синя цибуля – 1 шт.
  • кріп – кілька гілочок
  • натуральний нежирний йогурт – 0,5 чашки
  • часник – 1 зубчик
  • сіль за смаком
  • приправа карі – за смаком
  • олія – для смаження

Куряче філе вимити, натерти сіллю та каррі, викласти у нагріту і змащену олією пательню. Смажити до золотистої скоринки з обох боків.

Готову курку трохи охолодити, нарізати шматочками, викласти у глибоку миску. Додати листя салату, нарізану тонкими півкільцями цибулю і половинки чері.

У чашку з йогуртом вичавити часник і додати дрібно нарізаний кріп. Перемішати і полити отриманим соусом салат.

ОСНОВНІ СТРАВИ

Риба з лимоном

Фото: thespruceeats.com
  • філе білої риби – 2-3 шт.
  • лимон – 1 шт.
  • вершкове масло або олія – 1 ст. л.
  • сіль, перець, прянощі – за смаком

Рибу помити, обсушити паперовими рушниками. Розрізати на кілька шматочків, викласти у форму для запікання, змащену вершковим маслом або олією. Посипати сіллю, перцем і прянощами. Викласти на рибу нарізаний шматочками лимон. Поставити в нагріту до 180 градусів духовку, запікати близько 25 хвилин.

Яловичина з часником і травами

Фото: therecipecritic.com
  • яловича вирізка – 1 кг
  • часник – 2-3 зубчики
  • розмарин – 3 ст.л.
  • олія
  • сіль, перець

Духовку нагріти до 180 градусів. Яловичину помити, висушити паперовими рушниками. У мисці змішати розмарин, сіль і перець. Вичавити туди часник і додати трохи олії. Отриманою сумішшю добре натерти м’ясо. Викласти м’ясо у змащену олією форму, поставити в духовку і запікати близько 50 хвилин.

Курка з апельсинами

Фото: foolproofliving.com
  • курка (гомілки або стегна) – 1 кг
  • апельсини – 3 шт.
  • гірчиця – 1 ст. л.
  • цибуля – 2-3 шт.
  • олія
  • сіль, перець

Курку помити, натерти сіллю і перцем.

З одного апельсина вичавити сік, додати гірчицю і кілька ложок олії. Все добре перемішати. Отриманим маринадом залити курку і поставити її в холодильник маринуватися на годину.

Форму для запікання змастити олією, на дно викласти один апельсин, порізаний кружальцями.

На апельсини викласти курку і нарізану на четвертинки цибулю. Зверху викласти кружечки ще одного апельсина.

Залити все маринадом, який залишиться в мисці, і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 30-40 хвилин. Раз на десять хвилин черпати ложкою з дна форми маринад і поливати ним м’ясо.

Печені овочі

Фото: weightwatchers.com
  • картопля
  • болгарський перець
  • синя цибуля
  • сіль, перець
  • трави і спеції
  • олія

Картоплю, цибулю і перець помити і почистити, нарізати шматочками. Скласти всі овочі в миску, додати сіль, перець, трави та спеції. Полити олією і добре перемішати.

Викласти все у змащену олією форму і поставити в нагріту до 180 градусів духовку. Запікати 20-30 хвилин, поки картопля не стане м’якою. За бажанням так само можна запекти гриби.